Posts

Showing posts from 2014

Manfaat Vaseline Petroleum Jelly

Image
Assalamualaikum dan salam sejahtera,


Seperti yang kita tahu, Vaseline Petroleum Jelly jenama popular untuk penjagaan kulit . Aku memang menggunakan Vaseline Petroleum Jelly sejak dulu lagi sebelum berkahwin. Pada masa itu vaseline yang aku guna sebagai pelembap bibir untuk elak bibir kering atau pecah-pecah.


Sehinggalah bila aina mendapat gatal-gatal dan masalah kulit kering.
Doktor menyarankan aku menyapukan vaseline petroleum jelly pada kulit yang bermasalah. 
Alhamdulillah..berkesan.

Sebenarnya banyak sangat kegunaan Vaseline Petroleum Jelly. Uolls boleh check di google.Antaranya;
Sebagai pelembap bibir Masalah Kulit kering dan mengelupas Menghilangkan Kegatalan kulit Make-up remover Sembuhkan luka Hilangkan jerawat Rawatan kuku
Harganya pun murah tak mahal dan tahan lama. Antara RM4.00-RM5.00 dan senang diperolehi. Selalunya ada dijual di guardian,watson atau kedai farmasi.
Sekadar berkongsi info, kalau tak sesuai hentikan penggunaannya ye..

CPUV Nuffnang Disember 2014

Image
Alhamdulillah..CPUV sepanjang bulan disember 2014.
Terima kasih Nuffnang dan pihak penaja kerana sudi memilih blog ini untuk beriklan. Kepada kawan-kawan terima kasih ye..sudi klik iklan-iklan di atas..
Moga tahun 2015, kita semua sentiasa dimurahkan rezeki.

Daging Goreng Kunyit sedapnya

Image
Inilah resepi paling mudah dan ringkas..Sedap dan menyelerakan bila makan dengan nasi panas dan ditambah dengan telur asin dan ulam kacang panjang..perghhh..


Bahan-bahannya;

1/2 kg daging yang dipotong kecil
Sedikit kunyit
Sedikit Garam
Sedikit Gula
Sekeping asam 
1 labu bawang besar (potong dadu)
1/2 inci halia
1 biji bawang putih 
1 biji cili besar 

Cara memasak;

Gaul daging yang sudah dipotong bersama kunyit,garam,gula dan asam keping.Perapkan daging tersebut.Panaskan minyak dan goreng daging tersebut.Masukkan air sedikit.Bila daging dah lembut, masukkan bawang besar,halia dan bawang putih. Rasakan samada cukup garam dan gula.Kacau daging, masukkan cili besar yang sudah dihiris. Boleh juga masukkan kacang panjang kalau suka.Tutup api, dan hidangkan..Mudahkan.. Selamat Mencuba.



Suka Makan Pisang

Image
Kami sekeluarga suka makan buah pisang. Beli sesisir sekejap je dah licin. Sedap dan mengenyangkan.
Macam-macam resepi yang boleh kita buat dengan buah pisang ni.Boleh buat jemput-jemput pisang, pisang goreng,lepat pisang,kerepek,kek pisang,gulai pisang,banana split, banana smoothie dan yang terbaru pisang goreng cheese yang menjadi kegemaran rakyat Malaysia.
Banyak sebenarnya khasiat makan pisang. Antaranya bagus untuk sistem penghadaman dan pencernaan terutamanya yang mengalami sembelit. Makanlah pisang untuk perut yang sihat.
Pisang memberi tenaga kerana mengandungi gula semulajadi iaitu sukrosa, fruktosa dan glukosa yang digabungkan dengan gentian. That's why atlet sukan suka makan pisang untuk memberi tenaga dan menghilangkan kepenatan.
Teringat dulu semasa aina mewakili selangor dalam bola jaring peringkat kebangsaan 2013, habis je satu-satu perlawanan jurulatih cepat-cepat beri makan pisang.
Pisang mengandungi pottasium yang dapat membantu menormalkan degupan jantung,menghantar …

Banjir luar biasa di Pantai Timur

Image
Sedihnya bila melihat keadaan banjir di Pantai Timur terutama di kelantan.Keadaan semakin buruk bila mana banyak jalan-jalan ditutup dan ramai mangsa dipindahkan ke pusat pemindahan . Syukur alhamdulillah, rumah mertua di Terengganu tidak dinaiki air dan selamat kerana berada di kawasan tinggi. Begitu juga keluarga yang lain.
Sama-samalah kita berdoa agar mangsa banjir  terus tabah dengan ujian yang menimpa. 
"Wahai bumi,telanlah airmu. Dan wahai langit,berhentilah dari curahan hujanmu. Surah Hud:44
Ini ujian Allah kepada umatnya untuk menguji kesabaran dan keimanan hambanya.Semoga mereka juga menjaga keselamatan diri dan keluarga semasa dan selepas banjir. Kerana bila selepas banjir macam-macam penyakit berjangkit.

Kredit: Utusan Online



Segmen Bloglist Januari 2015 by Akif Imtiyaz

Image
Segmen Bloglist January 2015 by Akim Imtiyaz
22 Disember - 30 Disember
Klik banner di atas atau pun SINI


Untungnya anak sekarang

Pejam celik kita dah nak ke penghujung 2014. Cepatnya masa berlalu. Bagi ibu bapa yang ada anak-anak bersekolah tentu sibuk menyediakan segala persiapan dan kelengkapan sekolah anak untuk tahun 2015. Bila dah naik sekolah tahun baru, mesti nak baju baru,beg baru,kasut baru,stoking baru,botol air baru dan alatan tulis yang lain. Semuanya nak serba baru.Belum lagi persiapan sekolah petang.
Zaman sekarang semuanya mahal belaka. Dapat yang murah pun mesti tak tahan lama dan cepat koyak.Tak sampai setengah tahun mesti ada yang berganti baru. Tak macam dulu. Tahan lama dan berkualiti. Macam kasut boleh pakai sampai akhir tahun. Beg boleh pakai sampai darjah 6.Itu dulu lah, sekarang lain.
Untungnya anak-anak sekarang.Apa yang diminta pasti dapat. Anak-anak sekarang memang demand. Nak yang beg macamni.Tak nak camni..Nak beg yang ada roda..Haish..Dari satu kedai ke kedai lain memilih beg. Macam-macam design beg yang cantik.Rambang mata. 
Apa yang penting berbelanjalah mengikut kemampuan masing-ma…

Jangan Suka Menabur Janji

Image
Ramai orang berjanji.Ramai juga yang memungkiri janji.Ada janji yang membawa bahagia dan ada janji yang membawa merana. Janji..memang mudah untuk diucapkan, tetapi melaksanakan bukannya mudah. Dari itu janganlah suka menabur janji kerana didorong rasa gembira  dan memberi harapan yang tinggi, kerana akan ada hati yang akan kecewa dan terluka sekiranya tidak dipenuhi.
Ada juga di antara  ibu bapa yang berjanji dengan anak-anak.Mungkin bila berjanji dengan anak-anak dapat menenangkan perasaan hati anak-anak. Gembiralah hati si anak bila mendengar janji dari ibu bapanya. Apabila masa yang ditunggu telah tiba, menagih simpatilah anak-anak. Tapi janji tinggal janji.Kecewa dan sedih hati anak-anak apabila yang dijanjikan tidak ditunaikan.
Jauhilah sikap suka berjanji kosong, kalau tidak mampu ditunaikan. Kerana ingatan anak-anak lebih tajam dan kuat dan akan ingat sampai bila-bila berbanding orang dewasa.
Itu janji dengan anak-anak.Bagi pasangan yang bercinta.Janji kekasih kepada kekasihnya se…

Jom buat Fruit Infused Water

Image
Assalamualaikun dan salam jumaat semua..


Rasanya uolls semua pasti tahu tentang Fruit Infused Water (FIW). Fruit Infused Water adalah campuran air putih atau kosong, tanpa bahan perasa dengan buah-buahan, daun herba dan dibiarkan di dalam peti sejuk  selama beberapa jam.
FIW amat bagus untuk kesihatan kita sebabnya khasiat dari buah-buahan campuran ada dalam air tersebut.  Badan kita memang memerlukan 2 liter air setiap hari. Daripada minum air bergula setiap hari, jom buat FIW. 

Ini dia My Fruit Infused Water. Campuran buah oren, strawberry dan pudina. Memang menyegarkan. Selalunya buat campuran oren dan lemon. Disebabkan lemon dah habis, dan ada lebihan strawberry, terhasillah seperti gambar di atas.
Macam-macam resepi dan kombinasi campuran buah-buahan yang boleh kita buat. Kita juga boleh buat daripada buah-buahan lain seperti nenas,timun,tembikai susu,halia, serai,kulit kayu manis dan buah yang uolls suka.
Bila nak minum ? Boleh minum sepanjang hari pun.Tak semestinya bangun pagi, min…

Singgah sebentar Strawberry Leisure Farm di Genting Highlands

Image
Assalamualaikum semua..


Dalam perjalanan balik dari Terengganu ke rumah, kami singgah sekejap di Genting Strawberry Leisure Farm di Gohtong Jaya. Ini pun sebab aku beria-ia nak beli strawberry yang segar bugar. Kali terakhir ke sini 2 tahun lepas masa aina 5 tahun. Lama kan.Padahal nak ke Genting perjalanan tak lah jauh. Hanya mengambil masa 20 minit je dari rumah. Sebab dekat sangatlah kami jarang ke Genting Highlands. 
Sampai je di pintu masuk Strawberry Farm.Eehhh..dan kena bayar. Dewasa RM8.00 dan kanak-kanak RM5.00. Masuk jugalah.Walaupun hati ini bengkak dan geram. Jumlah RM26.00. Papa aina dan anis memang tak puas hati. Tanya lah dengan pekerja di situ.Bayaran bermula bulan lepas. Nak petik strawberry pun boleh.Harganya 100gm RM8.00.Tak nak pun tak pe. Boleh beli depan masuk ladang strawberry. 

Macam-macam ada di Genting Strawbery Leisure Farm. Ada Lavender Farm,Ladang cendawan,kedai dan cendermata. Bersakanlah aina dan anis jadi model di Lavender Farm.



Dah keluar dari ladang straw…

Bercuti dan balik kampung Terengganu

Image
Assalamualaikum semua..


Syukur alhamdulillah, cuti persekolahan akhir tahun 2014 telah pun bermula. Kalau uolls perasan blog ini seminggu lebih tidak berupdate. Ini bermakna bila tuan blog bercuti, blog ini pun bercuti. Nak menikmati cuti sebaik yang mungkin.
Seperti biasa, bila cuti sekolah bermula,  ada yang akan membawa anak-anak bercuti. Paling tidak pun pulang ke kampung.Kami sekeluarga telah pulang ke Terengganu. Aina dan Anis memang excited sangat nak balik kampung Terengganu. Jumpa sepupunya sebelah papanya dan tok serta toki nya. 
Yang paling best bila balik Terengganu, dapat makan macam-macam. Dari nasi hinggalah bermacam-macam jenis kuih yang sememangnya tiada di Selangor. Keropok lekor Terengganu memang sedap. Terasa ikannya. Sempatlah juga menikmati ikan celup tepung Teluk Ketapang. Murah dan sedap. 



Yang ini memang kena naik.Apalagi berkudalah. Kalau boleh budak berdua ni nak berkuda tiap-tiap hari.Nasib baiklah rumah mertua ke bandar Terengganu ni dekat. So tak ada masalah …

Segmen Bloglist Januari 2015 by CN

Image
Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Segmen Bloglist Januari 2015 by CN
Pencarian bloglist bagi bulan Januari 2015 di cekgunorazimah.com bermula pada hari ini, 30 November 2014, iaitu tepat jam 12.00 tengah malam sehingga 30 Disember 2014, iaitu tepat jam 11.15 malam. Semua dijemput join.
Syarat-syaratnya :Follow blogCNAdd To Circle G+CikguNorazimahdanFollow Instagram cikgunorazimah (jika ada)Buat entri bertajuk "Segmen Bloglist Januari 2015 by CN"Copy codingyang telah disediakan dan paste kan ke dalamruangan HTMLdanPublish entri.Tinggalkan URL entrianda ke dalam ruangan komenINI.
Seramai 15 orang peserta akan dipilih untuk masuk dalam bloglist CN untuk bulan Januari dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog CN ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 1 Januari 2015.
Kredit untuk Kak Mialiana.

CPUV Nuffnang lagi dan lagi

Image
Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Kali ini CPUV dari Inti 2015 Cycle 1 Degree, Clinique Sonic System  Altel Digital Campaign dan Mah Sing-Anenue Street.

INTI 2015 Cycle 1 Degree.

Clinique Sonic System

Mah Sing-Avenue Street

Terima kasih Nuffnang dan pihak penaja.Jemput klik nanti ya.

Makan Nasi Kerabu..Sedapnya..

Image
Assalamualaikum dan selamat pagi Ahad..


Alhamdulillah pagi ni kami ke Pasar Tani, Kota Damansara menikmati Nasi Kerabu Abang Ajis. Memang sedap. Lengkap dengan bahan utama sambal tumis, sambal kelapa,sambal cili, budu, ulam ulaman dan bahan sampingan lain. Yang penting Nasi Kerabu ku mesti ada Solok Lada.
Terima kasih papa aina dan anis belanja makan nasi kerabu pagi ini. 

Geram:Sekejapnya Puteri

Image
Assalamualaikum dan salam sejahtera,
Kecewa sungguh anis dan aina bila Puteri yang  dinanti-nantikan  sejak last week tak sampai 5 minit.
Baru nak tarik bantal ehh dah habis. Dah habis ke mama? tanya anis
Emmm dah habis lah sayang.. Aina pula: kenapa sekejap sangat.
Sedih pula tengok anis menangis nak sangat tengok Puteri.
Tak patut rasanya rancangan Puteri  yang dinantikan  oleh anak-anak hanya sekejap saje. Memang kerja-kerja menyiapkan animasi ini mengambil masa yang lama. Tetapi kalau tak bersedia dan belum  siap sepenuhnya janganlah dihebohkan.
Kesian anak-anak..
Mood memang geram.









Big Hero 6 memang best

Image
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Khamis (13.11.2014) kami sekeluarga berkesempatan menonton Big Hero 6. Aina dan anis memang menantikan movie ini. Memang best movie ini. Ada genre sains dan teknologi serta elemen gembira, sedih dan kekeluargaan. Sebuah filem yang sangat menarik dan pemandangan yang berlatarkan bandar San Fransokyo memang menakjubkan.  Movie ini mengisahkan remaja pintar bernama Hiro Hamada yang sering melibatkan diri dalam permainan robot haram telah mencipta mikrobot apabila abangnya Tadashi berjaya memujuk Hiro untuk memasuki sekolah yang bagi Hiro sekolah bosan.Ciptaan mikrobot telah menarik minat Professor Callaghan dan Krier dan Hiro berjaya melayakkan diri ke sekolah tersebut. Sumber:Google
Namun tidak disangka abangnya telah mati dalam kebakaran apabila Tadashi cuba untuk menyelamatkan Professor Callaghan yang terperangkap dalam kebakaran. Hiro berasa amat tertekan dan sedih dengan kematian abangnya. Tidak disangka abangnya telah meninggalkan ciptaan robotnya …

Lirik lagu Animasi Puteri

Image
Lirik Lagu Animasi Puteri
Angin berhembus membelai mesra Tenang di jiwa suasana terkira bahagia
Hatiku ceria dengar kicau kenari Cahaya suria bersinar indah
Mekar mewangi bunga di taman Warna warni seluruh alam
Damainya mempesona

https://www.facebook.com/puterilimau.official

http://www.puterilimau.com/

Anis dan Aina tak sabar nak tengok Puteri.Ala-ala Frozen..

Terima kasih Nuffnang

Image
Assalamualaikum dan Salam sejahtera
Agak lama juga tak update berkenaan CPUV dari Nuffnang. Bila check, ada 5 CPUV yang tengah on going buat masa ini. Tapi ada juga CPUV seperti tidak bergerak je..
Terima kasih ye Nuffnang dan pengiklan semua sudi beriklan sini.

Win a 3 Days 2 Night Trip Transitions Optical Mah Sing - Avenue Street Ducth Lady Friso Baby's Sony Xperia Z3 

Pengalaman beli rumah dari developer

Assalamualaikum dan Salam sejahtera.

Membeli rumah merupakan satu komitmen yang besar kerana kita haruslah bersedia dari segi kewangan untuk membeli rumah.Apabila kita membeli rumah bayaran balik setiap bulan akan menjadi keutamaan manakala perbelanjaan lain mestilah dikurangkan.

Pastikan kita mampu untuk memperuntukkan satu pertiga daripada wang kita untuk membuat bayaran balik secara bulanan pinjaman yang dibuat.

Pengalaman membeli rumah memang meletihkan apatah menunggu rumah baru siap sepenuhnya. Ini pengalaman aku membeli rumah baru dari pemaju 2 tahun lepas akan saya kongsikan disini.

Aspek penting
Sebelum membeli rumah beberapa aspek penting perlu dititikberatkan. 

Antaranya lokasi perumahan kerana lokasi perumahan akan mempengaruhi harga dan nilai tanah.
Memandangkan aku memang dilahirkan di Hulu Selangor dan sekarang ni banyak projek perumahan rumah di sana sudah tentulah aku tidak melepaskan peluang membeli rumah di kampung halaman ku. Lagipun berdekatan dengan stesen komuter,Gent…

Anis dah bertindik telinga

Image
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera..


Seronoknya anis bergaya depan cermin melihat telinganya sudah ada subang.Kembang kempis hidung anis kan. Sebenarnya dah lama nak tindikkan telinga aina dan anis. Yelah aku bertindik rasanya umur aku 7 tahun buat di kedai emas. Rasanya time tu dah guna yang bertembak.Tak sakit.Tak tahulah kalau  ada yang masih guna style lama cucuk masa zaman aku.Yang tu memang sakit.

Anis pula memang berani ikut perangai aku kot tak macam aina.Duduk jauh melihat telinga adiknya ditembak dengan alat khas.  Sebelum tu anis dah  pilih warna subangnya. Aku pilih warna lain.Anis nak juga warna merah.Sama dengan warna bajunya.Baiklah .Pilihlah warna merah.
Anis tak perlu di suruh, duduk di kerusi dan selamba je mukanya.Kelakar pun ada. Tak sakit katanya. Selepas ini boleh lah anis eksen dengan mak su yang masih tak bertindik sampai sekarang.



Semak keputusan peperiksaan sekolah (SAPS)

Image
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Mudahnya, semuanya hanya dihujung jari. Semuanya Online.Oh ye..dah semak keputusan peperiksaan anak? Saya sudah. Alhamdulillah.Moga aina terus berusaha untuk mencapai kejayaan yang lebih cemerlang.


Mudah sahaja.Ibu bapa dan penjaga kini boleh memeriksa keputusan peperiksaan anak diatas talian hanya melalui Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah (SAPS)
Ibu bapa atau penjaga perlu memasukkan No Kad Pengenalan Anak/Sijil Lahir,pilih Sekolah Rendah atau Sekolah Menengah dan Tahun Peperiksaan. Kemudian Tekan Semak Laporan.


Kemudian akan keluar butiran nama pelajar. Pilih peperiksaan pertengahan tahun atau akhir tahun dan tekan papar slip keputusan atau papar markah peperiksaan. 
Dengan menekan papar markah peperiksaan, kita boleh membuat analisa keseluruhan pencapaian pelajar. 

Sistem ini amat memudahkan dan amat sesuai dengan keperluan semasa. Kalau dulu sekolah menggunakan Report Card dan hanya boleh dilihat pada masa yang tertentu sahaja. 

Tapi kini keputusan …

Si Pink dah Okey :)

Assalamualaikum dan salam sejahtera,
Syukur alhamdulillah.Si Pinkdah ok. Baru lah best nak berblog kan. 
Mujurlah ada kawan suami yang baik hati Bob tolong check si pink ni. Terima kasih banyak-banyak bob. Puncanya RAM dah rosak. Lega.. Selepas ini nak upgrade RAM sahaja. Sebab si pink dah jadi slow.
Terima kasih kawan-kawan sudi tinggalkan jejak di sini. Nanti slowly jejak bila blogwalking ya.




Suka baca buku tak?

Image
Assalamualaikum dan salam sejahtera,


Beli buku setiap bulan? Ada orang kata rugi beli buku ni.Tak ada faedahnya.Bukan boleh kaya pun. Itu pendapat orang lain.Bagi aku setiap bulan aku akan menghabiskan minimum sebanyak RM50.00 untuk membeli buku. Sekurang-kurangnya kita tahu ke mana duit gaji kita disalurkan. Itu pendapat aku.Setiap orang ada pendapatnya sendiri. 


Hari ini aina minta aku belikan buku komik untuknya. Dah lama sangat dia minta. Disebabkan final exam dah selesai,oleh itu hari ini dapatlah buku komik yang diidam-idamnya.Selepas aku pun puas hati ayat dan bahasa komik tersebut adalah ayat standard Bahasa Melayu dan sesuai dibaca olehnya.

Tunjuk contoh minat membaca
Memang susah sebenarnya untuk kita sebagai ibubapa untuk memupuk minat membaca dikalangan anak kita.Kalau tak bermula dari kita siapa lagi. Didikan bermula dari kita juga. Sebelum kita suruh anak kita membaca, kita mesti tunjuk contoh yang kita juga minat membaca. Mungkin disebabkan aku juga memang minat membaca da…

Si Pink meragam

Image
Assalamualaikum dan salam sejahtera,

2 minggu tak update blog guna lappy, entah camne malam semalam dok asyik layan blog, tetiba skrin lappy  dah jadi hura hara dan jadi kucar kacir.
Sumber: google
Eh..eh kenapa ni? Alamak..nak buat camne ni.Sedihnya.. Ke sebabnya lama tak format; Power ada tapi skrin gelap; Bunyi kipas kuat; Ke motherboard dah rosak? Jangkitan virus? Ke kepanasan yang melampau..
Hari ini memang kebetulan aku bekerja di hari ahad dan rakan sekerja pun berkerja hari ini, apa lagi minta tolong dia check lappy ku sebab apa puncanya.Kemungkinan katanya motherboard rosak..
Lappy Sony Vaio Pink ni hampir 3 tahun setengah aku guna.. Sayangnya..
Buat masa ini terpaksa update blog dan blogwalking guna pc office bila time tak sibuk. Ataupun blogwalking guna smartphone comel ku..

Majlis Pertunangan adik

Image
Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Aku dah mula hilang mood berblog. Nak online pun malas.Ini boleh dikatakan kemalasan tahap (gaban). Mungkin disebabkan banyak sangat peristiwa yang menimpa keluarga ku di bulan oktober ini dan kekangan masa dan kerja yang banyak akhir-akhir ini. 
Kira tragedi oktober lah ni (ada ke patut).Mak sakit sebelum hari raya Aidil Adha kemudian masuk wad seminggu sebelum majlis pertunangan adik bongsu ku pada 1 Muharam 1436H. Alhamdulillah majlis pertunanganya berjalan seperti yang dirancang. 
Majlis pertunangan adik pun kami adik beradik yang siapkan.Tiada catering, semuanya buat sendiri. Sampaikan mak hiba melihat kami adik beradik memasak hidangan untuk tetamu yang akan datang. 
Aku belanja uolls gambar sekitar majlis pertunangan:-

Ini saja gambar yang dapat aku kongsikan di sini. Moga selepas ini aku dapat berblog seperti biasa dan penyakit kemalasan ini hilang. Dalam malas-malas pun sempat juga aku berblogwalking mengunjungi kawan-kawan semua.Itu pun mana y…