Posts

Showing posts from September 7, 2013

Kenapa Bertangguh?

Image
Assalamualaikum..  Adakah kita ni jenis orang yang suka bertangguh?  Eee  malaslah, esoklah buat kerja ni; Lambat lagi ni..sempat lagi, belum masuk solat lagi; Esoklah telefon emak dan ayah; Tunggu kaya dululah, bolehlah bersedekah; Senang-senang nantilah datang melawat;
Nak dietlah eee..tunggulah;
Nak jogging pun bertangguh; dan bermacam-macam lagi penangguhan. Pernah tak apabila sampai je di office kita tergesa-gesa untuk menelefon  emak dan ayah kita bertanya khabar dan menyatakan rindunya kepada mereka? Mesti Pernahkan..So sweet...

Sifat suka bertangguh atau tabiat menunda sesuatu kerja,memang ada dalam diri kita.Apabila kita bertangguh sesuatu kerja, kita akan rasa tertekan kerana masa semakin suntuk dan kerja semakin menimbun. Akibatnya kesihatan juga terganggu.Pastinya kita menjadi orang yang gagal dalam kehidupan,kerjaya,akademik,kesihatan,kewangan,ibadah dan sebagainya.
Cara mengatasinya : Buat senarai tugas 'TO DO LIST'; Kalau di Office agih-agihkan tugas; Just Do I…