Posts

Showing posts from November, 2015

USAHA LAGI JANGAN PUTUS ASA

Image
21.11.2015(sabtu)..Tahniah buat aina.Walaupun tidak tersenarai diantara 10 pelajar terbaik, aina tetap membanggakan mama dan papa dengan mendapat anugerah cemerlang dalam mata pelajaran. 
Alhamdulillah..
Cuba lagi next year naik pentas lagi ye..Bagi mama ini adalah satu permulaan yang baik.Teruskan usaha aina.Don't give up sayang.Mama tahu keupayaan aina.
Kata abah (tok dad) tak pe yang penting kita pandai.Hadiah atau anugerah sebagai motivasi agar kita lebih berusaha di masa hadapan.Jangan leka.
Terima kasih abah.Terima kasih tok dad.Pesanan abah amat berharga.Kata abah lagi setiap anak ada kelebihan masing-masing.Tak bermakna kita tak dapat 1,2,3 hari ini kita tak berjaya pada masa hadapan.Buktinya anak-anak abah semuanya berjaya ke universiti dan ada yang menjadi cikgu dan engineer.
Buat aina, banyak lagi ilmu yang perlu ditimba dan dipelajari.Perjalanan mu masih panjang lagi.Banyak lagi peperiksaan yang akan ditempuhi di masa hadapan.Berusahalah.Explore dirimu.Serlahlah poten…

BELI CLEAR GLASS STICKER

Image
Lama juga AB mencari glass sticker yang sesuai untuk tingkap dapur.Entah macam mana tercetus idea nak pasang separuh saja glass sticker. Tak nak pasang keseluruhan tingkap.Lagipun AB dah pasang bidai tingkap .
Carilah di DIY.Tapi banyak yang jenis gam dan tak ada yang berkenaan dihati.  Pencarian diteruskan. Wow tak perasan selama ini banyak glass sticker ada di jual di Home Pro (Malaysia). Yess..Bermacam-macam corak dan warna..
Dah dapat pun. Pilih yang mudah tanggal iaitu CTS Sicker Meiwa yang berharga RM29.90 semeter. Mahal ke? Kalau ikut harga mahal lah kan..Tapi memang cantik dan puas hati.
Nanti tak delah jiran belakang dan orang nak sekodeng kita dari luar. Oh tak baik kan..Bersangka baiklah kita dengan orang. Lagipun kedudukan rumah AB rendah dan rumah belakang berkedudukan tinggi..Jiran belakang rumah boleh nampak apa kita buat di dapur if tarik bidai ke atas. Tetapi kami juga boleh nampak dapur jiran rumah belakang if diorang tarik bidai ke atas . Sama-sama nampak.
Sebenarn…

MAJLIS JAMUAN MASUK RUMAH BARU

Image
Alhamdulillah pada 8.11.2015; 11.30a.m berlangsungnya majlis bacaan yassin sempena masuk rumah baru di kediaman kami. Syukur Ya Allah di mudahkan urusan kami dan lancarkan majlis ini.
Terima kasih yang tak terhingga buat abah yang mengetuai majlis ini. Buat mak yang sentiasa mendoakan kebahagiaan kami sekeluarga. Sayang mak dan abah.
Terima kasih buat kakak (Along) yang menaja Sup Ketam,Rendang Ayam dan Tumis Lala pada hari tersebut. Begitu juga adik,kakak,abang ipar,adik ipar serta kenalan rapat yang menghadiri majlis ini..
Menu pada hari tersebut..Nasi Putih, Ayam Goreng Madu, Kari Ikan Ternggiri,Sambal Telur Puyoh, Sambal Tempoyak, Ulam-ulaman,sambal belacan,sup ketam,rendang ayam dam Tumis Lala. 
Pemanis mulut tembikai dan Fruit Tart. Memang meriah menu..Cukup..
Seawal 6.00pagi selesai solat subuh AB sudah pun bertungkus lumus ke dapur memasak untuk tetamu-tetamu yang akan hadir. Alhamdulillah setakat 30-40 orang tetamu boleh lah lagi memasak tanpa bantuan assistant. Oh ye assist…

Layan kartun Oggy and the Cockroaches

Image
Kartun ni lah budak berdua layan..
Pada hal banyak lagi rancangan kartun..tapi kartun si Oggy dan 3 ekor lipas
yang susah nak mati ni yang seronok..
Pelik juga..kartun tanpa suara tapi sound je yang lebih..Kesian pula dengan 
Si Oggy asyik kena buli dengan 3 ekor lipas yang jahat (lipas gemuk, lipas hijau dan lipas ungu).
Geram pun ada.AB yang tak layan pada mulanya pun dah terjebak sama.
Layan kan je lah..

Majlis Pra Graduasi Anis

Image
Sedihnya anis tak dapat ikut serta Trip Melaka dan Legoland. If tak disebabkan anis ada Majlis Pra Graduasi Tabika Kemas Daerah Hulu Selangor pada hari tersebut 31 Oktober 2015 bertempat di Dewan Serbaguna Maktab PDRM Kuala Kubu Bharu.Pasti anis akan join trip tersebut bersama aina.
Tak pelah anis yang penting anis terima scroll dan dan yang paling best sangat..Apa dia? Papa anis yang serahkan scroll tersebut. Kembang kempis hidung anis masa naik atas pentas hari tu. 
Mak ai ramainya kanak-kanak cilik yang menerima sijil pada hari tersebut. Terpaksa lah kami ibu bapa ada yang duduk bersila di atas lantai.Sesi petang je dah seramai 324 orang. Jumlah keseluruhan termasuk sesi pagi seramai 624 orang.
Kelass u all...ada anugerah olahragawan dan pelajar terbaik menghafaz surah lazim.Rasa terkilan jugalah sebabnya teks ucapan yang di baca oleh MC bahawa ini julang kali pertama kanak-kanak ini terpilih mewakili Selangor ke peringkat Kebangsaan dalam  acara bola jaring. Pada hal sebelum ini …