Buah kaya dengan vitamin dan mineral yang penting untuk tubuh badan.Mungkin ramai yang tidak tahu, warna buah yang berbeza mengandungi khasiat dan kelebihan tersendiri. Kita disarankan makan buah-buahan paling sedikit tiga hidangan seminggu.Lebih baik jika buah yang kita makan mempunyai pelbagai warna bagi mendapatkan khasiat yang memuaskan.
Khasiat buah mengikut warna
Oren-Wajah berseri
Vitamin C antara vitamin yang penting dan sering dikaitkan dengan kecantikan kerana ia dapat menghasilkan kolagen.Kolagen membantu pertumbuhan sel-sel baru bagi menggantikan sel-sel yang telah mati.Seterusnya menjadikan kulit tampak berseri dan segar. Contoh buah limau.
Merah-Penglihatan yang tajam
Buah bewarna merah seperti tembikai dan tomato mengandungi karotenoid dan dapat membekalkan vitamin A yang cukup baik untuk membantu sistem penglihatan.Kelebihannya, mata akan sentiasa segar dan dapat mengelakkan penyakit rabun. Contoh buah tembikai,tomato,strawberi
Ungu-Elak Kanser
Buah anggur atau manggis mengandungi antioksidan yang merupakan fitokimia bagi menghalang kanser.Fitokimia yang terdapat dalam buah atau sayur boleh menghalang dan mengganggu pembentukan kanser.Sesetengah fitokimia melindungi tubuh dengan menghalang karsinogen (bahan penyebab kanser) daripada menjadi aktif.
Kuning-Penghadaman lancar
Serat pada buah pisang mampu membantu melancarkan sistem penghadaman badan. Masalah sembelit dapat dielakkan selain meminum lapan gelas air kosong sehari.Jagung juga mengandungi serat yang sama seperti pisang serta karotenaid yang juga bagus untuk mata.
Hijau-Elak keletihan
Walaupun bukan buah, sayur hijau mengandungi zat besi yang dapat membantu pembentukan sel darah merah.Sel darah merah berfungsi mengangkut oksigen ke seluruh badan.Oksigen yang cukup dapat mencergaskan minda dan mengelakkan tubuh badan daripada cepat berasa letih dan lesu.
Akhir sekali..kita boleh mengubah suai daripada sebiji buah menjadi jus atau potong beberapa jenis buah dan simpan di dalam peti sejuk. Sudah tentu lebih seronok dinikmati.
Buah bewarna merah seperti tembikai dan tomato mengandungi karotenoid dan dapat membekalkan vitamin A yang cukup baik untuk membantu sistem penglihatan.Kelebihannya, mata akan sentiasa segar dan dapat mengelakkan penyakit rabun. Contoh buah tembikai,tomato,strawberi
Ungu-Elak Kanser
Buah anggur atau manggis mengandungi antioksidan yang merupakan fitokimia bagi menghalang kanser.Fitokimia yang terdapat dalam buah atau sayur boleh menghalang dan mengganggu pembentukan kanser.Sesetengah fitokimia melindungi tubuh dengan menghalang karsinogen (bahan penyebab kanser) daripada menjadi aktif.
Kuning-Penghadaman lancar
Serat pada buah pisang mampu membantu melancarkan sistem penghadaman badan. Masalah sembelit dapat dielakkan selain meminum lapan gelas air kosong sehari.Jagung juga mengandungi serat yang sama seperti pisang serta karotenaid yang juga bagus untuk mata.
Hijau-Elak keletihan
Walaupun bukan buah, sayur hijau mengandungi zat besi yang dapat membantu pembentukan sel darah merah.Sel darah merah berfungsi mengangkut oksigen ke seluruh badan.Oksigen yang cukup dapat mencergaskan minda dan mengelakkan tubuh badan daripada cepat berasa letih dan lesu.
Akhir sekali..kita boleh mengubah suai daripada sebiji buah menjadi jus atau potong beberapa jenis buah dan simpan di dalam peti sejuk. Sudah tentu lebih seronok dinikmati.
perkongsian yg menarik..
ReplyDeleteTerima kasih Pha is
Deletenice sharing kak..tgk buah kiwi tu wat tekak ni teringin nak makan buah kiwi..hehe
ReplyDeleteBuah kiwi kegemaran aina..hehehe
Delete