UMUR SESUAI PAKAI PENDAKAP GIGI

2 minggu yang lepas, papa aina bawa aina berjumpa dengan Doktor Gigi.Bukan nak cabut gigi ye.Tujuannya nak check gigi aina. Bilakah umur yang sesuai untuk aina memakai pendakap gigi?

Now aina baru berumur 9 tahun.Dentist bertanya kepada aina mengapa aina nak pakai braces?.Diejek kawan ke?Tak doktor gigi saya bawah tak tersusun dan tidak rata.kata aina. Aina nak gigi cantik. Katanya.

Doktor check gigi aina memang tak rata dan tersusun.Doktor informed umur yang sesuai adalah seawal 12 tahun ke atas. Dan bila diperiksa gigi kekal aina ada yang belum tumbuh.

Doktor puji lah kami kerana umur sekarang memang sesuai untuk bawa anak berjumpa dengan doktor gigi minta pandangan dan nasihat if nak anak pakai braces.

Alhamdulillah..gigi aina tak rosak dan tidak berlubang.Pandai jaga gigi. Tapi kena cuci gigi tu.
Kembang Kempis hidung aina bila di puji.Happy nya dia.Time nak cuci..Aina menangis..Kenapa ni?.Jumpa doktor gigi dah bagus..Rupanya...aina menangis sebab dia lapar masa tu dan dia tak boleh makan selepas 30 minit.

Aina...Aina...Next appointment Aina November 2017.So start from now..aina mesti pasti kan gigi bersih. Jadikan rutin setiap hari.Sebelum berjumpa dengan Doktor pakar gigi.Bila dah pakai pendakap..lagilah aina kena jaga kebersihan gigi.






Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

KRAFTANGAN DARIPADA BATANG AISKRIM

Bila Hati Tersentap !!!

DIY BOTOL PLASTIK