Fakta Menarik Tentang Negara Jepun


 1. Di Jepun diajar pada awal sekolah rendah sehingga darjah enam dengan satu matapelajaran yang dinamakan "Jalan kearah Akhlak" di mana pelajar mempelajari akhlak/etika dan cara berdepan dengan orang.
 2. Tidak ada kegagalan pada awal sekolah rendah sehingga ke peringkat tiga pertengahan kerana objektifnya ialah mendidik dan menanamkan konsep dan pembentukan peribadi/watak, bukan sahaja pendidikan dan indoktrinasi(dictation).
 3. Walaupun Jepun salah satu negara terkaya di dunia, Mereka tidak mempunyai orang gaji,ibu dan bapa bertanggungjawab di rumah dan keatas anak-anak mereka.
 4. Kanak-kanak Jepun membersihkan sekolah mereka setiap hari selama 20 minit bersama-sama guru mereka.Faktor ini membawa kearah kemunculan generasi Jepun yang sederhana dan minat kearah kebersihan.
 5. Kanak-kanak disekolah akan membawa berus gigi yang telah disterilkan dan mereka membersihkan gigi mereka disekolah setiap kali selepas makan bagi megekalkan kesihatan pada usia muda.
 6. Pengetua Sekolah akan memakan makanan pelajarnya selama setengah jam bagi memastikan keselamatan mereka, kerana pengetua menganggap pelajar adalah masa depan Jepun yang perlu diberi perlindungan.
 7. Pekerja pembersihan di Jepun digelar sebagai "Jurutera Kesihatan'' yang gajinya sebanyak 5000 hingga 8000 USD sebulan,tertakluk kepada ujian bertulis dan lisan.
 8. Dilarang menggunakan handphone di dalam tren/keretapi,restoren dan tempat-tempat tertutup, dan dinamakan status 'silent' di handphone sebagai "akhlak/etika".
 9. Jika anda pergi ke restoren buffet di Jepun, anda akan dapati bahawa setiap orang akan mmengambil makanan dengan kadar yang diperlukan sahaja dan tidak akan meninggalkan apa-apa makanan di atas pinggan.
 10. Kadar kelambatan keretapi/tren adalah sebanyak 7 saat shaja dalam satu tahun.Ini kerana mereka adalah orang yang tahu menilai masa dan gemar kepada ketepatan saat dan minit.
**Item no.4.Ingat lagi zaman sekolah rendah tahun 80-an, semua pelajar diwajibkan membersihkan kawasan sekolah setiap pagi,setiap hari sebelum masuk kelas.

Credit to Facebook Prof.Muhaya

Comments

 1. jepun mmg terkenal dgn adab dan sopannya walaupun mereka adalah negara maju...

  ReplyDelete
 2. salah satu daripada kejayaan jepun adalah berasaskan dsiplin..sb dari disiplin lah sesuatu bangsa akn berjaya...hihihihi..tq admin ats info nie...

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Bila Hati Tersentap !!!

DIY BOTOL PLASTIK

KRAFTANGAN DARIPADA BATANG AISKRIM